söndag 29 juni 2008

Pite, here I come...

Imorgon lär vi fara till Piteå, om nu mamma inte kommer på något annat hon bara måste göra. Ser inte fram emot att fara dit, jag tycker det är mycket roligare att cruisa runt i resten av Sverige än att sitta fast på ett ställe, men men... Det lär iaf inte komma så många blogginlägg medan jag är där borta.

Och så ska jag väl säga att jag var på Kirunafestivalen med Line i fredags, det var kul. Och så har mamma lovat att jag ska få gå på pdol. Trodde inte att jag skulle få göra det eftersom jag ska gå själv isf. Har ju inte hittat någon att gå med.

lördag 28 juni 2008

Dagens läxa: Leta på rätt blogg!

Jag har lite problem med en subplot som helt enkelt inte ser rätt ut och tänkte att när jag ändå håller på kan jag ju kolla över resten en gång till. Problemet är att jag inte kan trixa med min plotboard för vi ska fara till Piteå. Min mamma lär bli lite sur om jag nålar upp den på husvagnsväggen. Men jag tänkte, Har inte Johanna tipsat om ett program man kan använda? Så jag letade, och letade, och letade. Tills jag kom fram till att jag kanske borde leta på författarcoachen-bloggen istället för på romanloppet! Och visst, där var inlägget. Nu måste jag bara pröva programmet.

torsdag 26 juni 2008

Ordmoln


Vad är då det där? Det är ett ordmoln! Ett moln som innehåller de ord jag använt mest i min berättelse. Kan du gissa vad min huvudperson heter? Hittar du hennes bästa vän?
Men viktigare än gissningslekar är: Vad kan jag lära mig av det här? Min spontana kommentar när jag först fick syn på den här var "jag måste överanvända och". Alltså tänk efter, "och" är till och med större än "att" och "det". Det måste väl betyda något? Ofta räcker det med att sätta punkt istället för "och" och mina meningar har en tendens att bli långa ibland (som den här då!). Ett annat ord jag reagerade på var "var". Hon var, de var, han var, något var.. "Var" borde väl inte vara ett så pass stort ord? Jag vet inte riktigt, men jag ska nog se över det jag skriver, titta på mina "var" och se om de inte i vissa fall kan ändras till annat.

Vill du göra ett eget ordmoln? Cutandpast:a in din roman/novell hit. (hittade ordmolnet via writing about writing)

tisdag 24 juni 2008

Ny dator..

Jag kommer att behöva en laptop istället för min stationära när jag flyttar så jag har surfat runt och tittat lite. Har hittat ACER Aspire 7720G som verkar rätt bra, grafikkortet verkar okej ocg den har 4 GB i ram (vilket jag nog kan behöva), Ett annat alternativ är ACER Extensa 5620G som har mindre skärm (15,4" istället för 17, men vad ska jag med en stor skärm till?) men den har blu-ray istället, men nu när jag tänker efter behöver jag inte det heller.. Hmm, om jag utesluter Extensa och sparar Aspire så kan jag leta vidare efter andra märken.
Men vet inte om jag vågar mig på en HP. Kommer ihåg att någon vars blogg jag läste hade väldans problem med sin HP. Undra om det var en av Romanlöparbloggarna?

söndag 22 juni 2008

Inga ursäkter här.. hm..

Märkte just att jag har typ 16 inlägg om scrapbooking, 31 (!) stycken om skrivande och ynka fyra inlägg om smycketillverkning.. Oops, man kanske ser vad jag prioriterar? Men jag håller på att uppdatera min hemsida med smyckena och det märks inte för jag lägger inte ut uppdateringen förän allt är fixat för då ser det bara konstigt ut och jag hinner inte hålla på med hemsidan så mycket och guu vad jag kommer med ursäkter! *suck* Här är några smycken jag gjort iaf...



Min mamma = USAs sämsta mamma?

Om du har tid så läs det här (från aftonbladet). Det gör mig lite mörkrädd att en mamma som låter sin 9-årige son åka tunnelbana i NY (vilket faktiskt är mycket enklare än att åka buss i Sverige) faktiskt av många blir kallad för "USAs sämsta mamma". Oh my god! Undra vad de skulle kalla min mamma egentligen? Jag fick vara ensam hemma en halv vecka (kliva upp och gå till skolan och allt sådant) när jag var elva. Eller möjligen tio. Fick gå med en jämnårig kompis och handla godis förmodligen runt när jag var en 7-8. Och jag fick ändå göra sådant som att gå ensam på stan SENT i jämförelse med mina kompisar (vilket är anledningen till min hemska barndom, haha). Jag tycker inte att det är konstigt att USA går käpprätt åt "någonstans" om ungarna inte ens får ta lite eget ansvar utan att föräldrarna ska anklagas för dåligt föräldraskap.

fredag 20 juni 2008

Sorry...

Förlåt Line och alla andra (?), men jag kunde inte låta bli...
"Men strunt är strunt och snus är snus
om ock i gyllne dosor
och FRA-lagen är ett skitförslag
om än insvept i rosor."
Kommer härifrån

Ps) Uppar för Camilla Lindgren, tänk att det fanns en person med samvete i skithögen som kallas riksdag!

onsdag 18 juni 2008

Detta blir mitt fjärde..

...och förmodligen sista inlägg om FRA (såvida inte politikerna plötsligt ändrar sig och säger nej för då tänker jag hopa hurra och rita kors i taket). Fredric Federley och Annie Johansson gjorde det som de kunde, kompromissade. Det var vad de trodde på, och det respekterar jag. De var fan så mycket bättre än resten. Jag tänker inte hata dem för att de väljer en komprimiss, men jag kan ändå tycka att de har fel.
Pratade med min pappa om saken och hans förklaring var som sådan att de måste ju fånga terrorister, vilka terrorister kom ut ungefär lika luddigt som politikernas svar. Sedan sade han att är det inte värt det om ett enda människoliv räddas? Med risk för att låta kallhjärtad svarar jag nej. Det är inte värt det. Människan är inte heltigenom god och att skapa en sådan möjlighet till makt är inte värt det enda människolivet, för hittils har inte makt existerat utan att på något sätt missbrukats och vad händer om priset för detta människoliv blir 10 andra? Eller hela Sveriges privatliv (plus den delen från andra länder som råkar titta in)? Kan man lägga en sådan makt i ett par få personers händer (nu med ett par extra övervakare) och förvänta sig bara gott?
Ett annat argument från honom var mitt favoritargument "det kommer ju ändå att hända förr eller senare". Nej! Allt som behövs är en röst, en röst tillräckligt klar och hög som säger Nej. Finns en så följer andra. Det är klart att det kommer hända förr eller senare om ingen med makten säger nej. Om alla säger ja, vem finns då att protestera? Bättre förr än senare, jo pyttsan. Jag säger "en för alla, alla för en", "enade vi stå.."

En gång ville jag bli politiker, men inte längre. Jag vill inte leva i en värld av regler, vissa fasta och obrytbara, andra brutna hela tiden bakom allmänhetens blick (och ibland framför!). Jag vill inte leva i en värld av kompromisser. Det finns saker man inte kan kompromissa om.

tisdag 17 juni 2008

Do you know?


Do you know what is hidden behind the curtain?
The curtain from wich none has returned.
Have you seen it slightly open
to show you just a peek?
Just a tiny little peek of unknown.
To make you wonder what is behind,
to make you tremble and fear.
To make you brave enough to live
the life we hold so dear.

måndag 16 juni 2008

FRA igen

Det här blir mitt tredje inlägg om FRA. Jämfört med många andra har jag inte varit särskilt aktiv i att göra motstånd, vilket andra har gjort genom att trackbacka och skriva läkar (och på så sätt skapa nätverk, höja ämnets värde på bloggportaler m.m.). Jag har inte ens länkat till alla nyhetsartiklar som finns om ämnet nu när tidningarna äntligen förstått att sista ordet inte är sagt än.
Kanske gör jag det inte för att jag inte ids kämpa emot en sjuk lag. Kanske för att jag helst vill blunda för den trots de hemska konsekvenser som kan komma av den. Kanske gör jag inte det för att jag inte tror att jag kan påverka dig som läser den här bloggen. Om du är beredd att lyssna är det lätt att hitta information, gå in på stoppafralagen.nu eller gå in på google med sökord fra-lag. Eller om du vill så gå in på Blogge Bloggelitos blogg, han har skrivit bra och utförligt om det hela. Flera gånger.
Kanske ska jag nu ta och skriva ett mail till någon av de riksdagsledamöter som säger ja till förslaget. Jag tror faktiskt att jag ska göra det, bara för att se om jag får ett svar.

söndag 15 juni 2008

WTF??

Tidningarna (ehm, DN rättare sagt) har börjat skriva om den framtida upplösningen av vårt privatliv på allvar! Citerar google och teliasonera till och med.
Det gör mig inte så lite överraskad, jag som trodde att de helt lugnt och stilla skulle sitta ned och censurera vad som var bra för dem och inte (vilket de säkert gör hela tiden ändå). Kanske blev bloggropet om FRA för stort för att ignoreras?

Borta? Ja, flera mil bort...

De senaste dagarna har jag varit nästan helt borta från internet. Varför då? Jo, för att jag suttit och svarat på allehanda frågor om världsbyggande. Har skrivit ned svaren i ett litet häfte (sådana man får på skolan) och skrivit ut nästan hela häftet. Har inte gjort något på själva berättelsen, men funderat en massa så jag har mycket jag vill ändra och fila på, och saker jag vill lägga in som jag inte kommit på tidigare. De där frågorna var riktigt farliga för mig, men nyttiga. Nu har jag kommit igång mer på riktigt och kommer förmodligen fixa att sitta och skriva minst en timme om dagen nu när jag inte har skola.

fredag 13 juni 2008

Klassram

Eftersom att Lines mamma efterlyst en blid på ramen vi gav till våra mentorer (Maria och Boel), så letade jag upp en bild. Den är ganska kornig för det var lite mörkt när jag fotade den, men jag glömde bort att fota den i dagsljus också.

Balbilder..



...uppladdade på pixbox! Ska se om jag kan hitta våran andra kamera där bilderna från röda mattan är...

torsdag 12 juni 2008

"This is the end of an era...

...And the beginning of another one. Maybe not for you, but for me. I will no longer be the one I used to be, the one I used to be will no longer be me. Some of you will understand what I mean, some will not. I am scared. I am shattered. I am thrilled. My world is changing under my feet. I'm about to change." Moira Gealach

Jag har inget klokt och bra att säga så jag snor ett citat istället. Passar inte in sådär hundra, men är förälskad i citatet så låtsas att det passar in. Jag har slutat 9an, gick avslutningsbalen igår. Lämnar Gve för Boden efter sommaren (vilket iof inte är en förbättring, men vad gör man inte för att komma hemifrån?). Förresten, jag är jättnöjd med betygen! Höjde mig i ett ämne (fysik). Nu har jag 305 poäng..

tisdag 10 juni 2008

Vill inte ha idag igen..

Idag är en sådan dag som man inte vet vad man ska tycka. Jag är lycklig och ledsen på samma gång. Vill vända blad i mitt liv men ändå inte sluta på Hedskolan. Har blivit av med något som väldigt länge varit ett problem, men vet att jag inte gjorde det på rätt sätt.
Har fått ett uppdrag som jag är riktigt glad över, ska bli kul att göra något i storlek deluxe!
Men ändå.. Jag kommer aldrig att komma tillbaka till Hedskolan som elev, och förmodlingen inte som något annat heller...

lördag 7 juni 2008

About writing

"'Thu shalt not' is easily forgotten but 'Once upon a time' lasts forever."Philip Pullman


"A blanc page is God's way of showing you how hard it is to be God."


"I dont write because I want to, but because I need to."


LISTA ÖVER SKRIVFEL DU INTE SKA GÖRA!
  • Död åt intolerans!

  • Lyssna aldrig på goda råd.

  • Använd inte frågetecken på fel sätt?

  • Var konsekvent, men inte hela tiden.

  • Använd aldrig inga dubbla negationer.

  • Vi stenbockar tror inte på astrologi.

  • Du får aldrig motsäga dig själv alltid.

  • Sätt inte dina meningar i nekande form.

  • Personer som förolämpar andra är idioter.

  • Passiva meningsbyggnader bör inte användas.

  • Du bör aldrig använda andra person singular.

  • Kom ihåg att avsluta alla meningar med punkt

  • Och börja inte en mening med en konjunktion.

  • Var alltid ärlig, även om du inte menar det.

  • Använd inte kommatecken, som inte är nödvändiga.

  • Du får ej aldrig använda inga trippelnegationer.

  • Alla generella uttalanden är felaktiga, utom detta.

  • Inga meningsfragment. Slutsats: Hela meningar: Viktigt.

  • Du ska inte ej aldrig använda inga fyrfaldiga negationer.Använd aldrig coola, krämigt gungiga omoderna slanguttryck.

  • En preposition är ett dåligt sätt att avsluta en mening med.

  • Korrekturläs mycket noggrant så att inte utelämnar några ord.

  • Var noga med att inte börja på ett ordspråk som du inte kan avsl

  • Alltid och aldrig är två ord som du alltid ska komma ihåg att aldrig använda.

  • Alla generaliseringar är av ondo. Slutsats: alla påståenden måste vara specifika.

  • Undvik dessa ändlösa meningar som bara rullar på, blir längre och längre och längre, tar aldrig slut, utan bara babblar på när du verkligen vill sätta punkt och göra slut på den när den bara fyller mer och mer av texten och inte på något sätt bättre vinklar situationen utan bara ohämmat fortsätter att ta plats på papperet, nej de bara rullar på och är värre än t.o.m. Mors Dag, de bara fortsätter och fortsätter och slutar aldrig... om du förstår vad jag menar...

Den sistnämnda listan hämtad från livet.se/ord

fredag 6 juni 2008

Storebror hör dig och han har spelat in varenda ord du någonsin sagt


Vet du att om bara några dagar,
den 17 Juni närmare bestämt,
kan bli slutet för din rätt till privatliv?

Om du är har minsta insikt i politikens värld vet du det, men om inte så är du precis som jag.
NAIV. Jag sitter vid min dator, sexton år gammal och bryr mig inte om politik. För det mesta iallafall. Om jag ser något jag inte tycker om säger jag till, även om jag hittills inte träffat på någon som lyssnat. Men tillbaka till ämnet, jag har inget annat val än att lita på att riksdagen (som jag f.ö. inte varit med och valt) ska ta hand om Sveriges framtid, min framtid.

Den 17 Juni läggs förslaget upp i riksdagen, förslaget som säger att FRA (Försvarets Radioanstalt) ska läsa alla mina email, alla sms, lyssna på alla mina telefonsamtal och det UTAN ANLEDNING! De ska genom något slags filter snappa upp "yttre hot" såsom terrorism. Att bekämpa terrorism är i sig ett mycket ädelt syfte, men går det för långt?
Det skulle inte ta lång tid efter att lagen gått igenom till att man hittade fler saker att leta efter. Barnporr, t.ex. Eller prostitution, illegal invvandring, svartarbete, skattebrott. Tänk vad försäkringskassan skulle bli glad över tillgång till en sådan skattkista!
Inkräktandet i vårt privatliv kan gå för långt.
Förr eller senare kommer det att göra det.
Och vad händer när man börjar registrera allt? Vill du att det ska stå i ett register att du gillar acionrullar med Steven Seagal, röstar på Centern och har en kompis som kommer från Saudiarabien? Trodde inte det heller.

Ska jag berätta något annat för dig? Staten är inte bra på datorer. För att vara ärlig är staten jävligt dåliga på datorer. Vad händer när terroristerna som registret byggdes för att bekämpa anlitar en hacker och snor informationen? Eller när du i en minoritetsgrupp (homosexuell, liberal politiker osv.) blir registrerad och offentligt utlagd/förödmjukad/trakasserad/misshandlad? Eller när någon på bästa maffiavis roffar åt sig informationen och sätter igång att mörda folk? Tänk om man på Hitlers tid hade ett sådant register! Tänk vad gömda judar och judesympasitörer han hade hittat. Undra hur många fler som hade dött? Tiotals? Hundratals? Miljoner?


Vill du veta mer? Miljöpartist om FRA på gränsen till lagligt, Hultin spräcker alla argument för FRA , PiratPartiet litar inte på FRA, H Sjöholm: Därför säger jag nej, Detta har hänt en gång tidigare, R Falkvinge (PP) om vikten av maktbalans, Blogge bloggelito blir ordfager, Opassande om massavlyssningens baksida, J Morian om mänskliga rättigheter och Enligt min Humla: Fri inte FRA. Sök "FRA" på Google så hittar du 300'000'000 artiklar till.

torsdag 5 juni 2008

Such a beautiful morning..

..in my life! Idag har varit en sådan där bra dag. En sådan när inget kan gå fel, och om något ändå skulle göra det är du så lycklig att du inte bryr dig. Vet inte riktigt varför det här är en sådan jippidag, om det inte är för att D-vitaminerna (solens vitaminer alltså) börjat verka.
Har ingen egenfotad bild på solen, så här är några gula blommor istället (fotade på Oystermouth Castle (UK) när jag var på språkresa).

måndag 2 juni 2008

Kreativitet

Jag satt just och lyssnade på videon "Do schools kill creativity?"* (titta inte om du inte har 20 min till övers). Men iaf, jag tittade på videon och kunde inte låta bli att hålla med gubben. Han påpekade att kreativitet inte är något som uppmuntras.
Vad är egentligen kreativitet?
I min uppslagsbok finns inte kreativitet med, men där finns kreativ och det betyder (enligt boken) skapande och initiativrikt.
Vem behöver då kreativitet i sitt yrke? Kläddesigner, journalist (visst behövs det kreativitet för att få något inte helt ovanligt att låta som världens undergång?!), författare, grafittimålare... Listan kan göras lång. Kanske några mer essensiella (stavas detså?) yrken? På det svarar jag; kock, byggnadsarbetare, lärare, advokat, VD...
Varför är kreativitet så nedvärderat i skolor runt om i världen när det är kreativitet som lönar sig? En mattematiker kanske inte behöver kreativitet, men i de flesta arbeten som finns är kreativitet en nödvändighet för att bli befodrad. Ta den ansvarige på en byggplats t.ex. Han måste kunna det arbetarna gör så han vet när de sölar, gör arbetet slarvigt eller gör det helt strålande. Han måste veta vad arbetsgivaren vill ha, vad arkitekten föreslagit, vad för slags virke som är beställt, när det kommer, när han ska beställa in dem och dem arbetarna. Är det inte kreativt att kunna pussla ihop alla dessa delar till ett hus?
Han kanske inte formger och skapar hela huset själv, men han tar hand om alla problemen som finns på vägen. När en dörr stängs ritar han upp en ny.


*Tips från Att skriva om

söndag 1 juni 2008

Smycken

Igår var fint väder så jag satt ute och pysslade med det här ett tag...