lördag 27 december 2008

Missa inte att läsa den här listan...

Jag surfade runt i cybervärlden och hittade detta. Det är en artikel om hur man blir en bättre bloggare, fast artikeln kan nog tolkas till nästan vad som helst. Här är ett utdrag ur artikeln, en lista för hur man blir bättre på vad det nu är man satsar på...
  1. Real skill takes practice.
  2. Seeing is not doing.
  3. Listening is not playing.
  4. Books can’t teach creativity.
  5. Bullet points can’t teach intuition.
  6. Does
  7. it
  8. Really
  9. Matter?
  10. You’ll forget these tips before you’re done. Go ahead, see how many you can remember without looking.
Mindes du någon? Den enda jag mindes var att böcker inte kan lära ut kreativitet. Undra om det betyder att jag redan kan det?

Footsteps of a stranger


You think the only people who are people

Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew

Har lagt ungarna (mamma och pappa är ute med Lubbare och sällskap) och sitter just nu med datorn i knät och surfar samtidigt som jag lyssnar på disneylåtar på spotify. Det är så härligt att kunna tänka på att "nä, men nu vill jag lyssna på x", och vips så kan man det utan att behöva göra olagliga saker ;) som dessutom tar tid. Disneylåtar får mig alltid på bra humör. Man har så positiva minnen till dem, alla gånger man suttit och myst till en film när man var mindre.

torsdag 25 december 2008

Årets roligaste julklapp

Årets roligaste julklapp att ge utmärks av att mitt offer, julklappsmottagaren, listigt (?) manipulerades till att tro att hon skulle få ett franskmanikyrset, och att julklappen var extra uttänkt. Det råkar nämligen vara så att offret hade läst de två första böckerna i serien (ena utlånad från mig, andra från biblioteket) och del nr 3, boken i fråga, inte fanns att få innan mitten av januari.

Årets roligaste julklapp att ge var därför...
Boken Eclipse av Stephenie Meyer som gavs till Line!

Ritbräda!

Som sagt fick jag en ritbräda i julklapp, men det råkar inte vara vilken ritbräda som helst, utan en Wacom Intuos 3 a4, vilken ligger högt över den lilla Wacom bamboo a6 som jag hade önskat mig. Är så glad så att det inte är sant, skulle aldrig kunnat drömma om att få proffsvarianten. Fakum är att den här grejjen kostar runt 4500-6000 kr på prissökarsidorna (orkar inte titta exakt vad nu, men kommer ihåg det från tidigare när jag sökte vilken bräda som skulle passa mig), och även fast den är begagnad så fungerar den hur bra som helst. Jag måste nog tacka Ia också för jag gissar att mamma och pappa fått köpa den av henne för långt under vad den är värd.
Idag och igår har jag använt brädan istället för mus (även fast man fick en som hör till) för att vänja mig vid hela konceptet. En ritbräda är ju så mycket större, och fungerar annorlunda, än laptopens fjuttiga touch pad. Kanske jagkan visa upp något enkelt senare.
Eller förresten, med tanke på min handstil, kanske inte.

God Jul i efterskott!

Nu är julafton över och kommer aldrig igen (eller nåja, den här julaftonen kommer aldrig igen). Lite allt möjligt har väl hänt, och lite annat också. Har fått alla Twilightböckerna (inbundna och på engelska) av mamma och pappa, vilket är ganska mycket då de kostar nästan 200 styck, men jag fick dessutom en ritbräda till datorn! Ritbrädan skriver jag inte så mycket om här för den ska föräras med ett eget inlägg.
Andra saker som speciellt utmärker den här julen är...

Pappas lax som blev gammal och luktade apa,
pusslet som Marina fick och som jag och farmor pusslade ut utan hennes hjälp,
wiikonsolen som fick Sanna att dansa rumba (eller vad det nu var),
julklappsutdelningen som blev rekordsnabb för att Sanna redan memorerat vem som skulle få vilken julklapp,
Pappas spikmatta vilken jag redan råkat avslöja att han skulle få
för att inte tala om den årliga, mucho översizade, pyjamasen från morfar och den fula (men väldigt gedigna) karamellskålen från farmor.

Allt som allt har det har varit en väldigt rolig jul.

måndag 22 december 2008

Please, please stop...

...seems like a very good way to start.

Varför måste du lägga dig i mitt liv?
Jag vet vad som fungerar och inte, jag har faktiskt bott här de senaste 16 åren. Tror du inte att jag försökt allt flera gånger redan? Det har aldrig fungerat tidigare, varför skulle det fungera nu?
Bara för att du känt mina föräldrar sedan långt innan jag föddes, bara för att du har ditt sätt att tänka som är det enda godtagbara. Bara därför.
Här ska du få höra en nyhet. Saker fungerar inte bara för att du vill det. Vissa saker som är värda besväret för dig är det inte för andra. Världen cirkulerar inte bara runt det som du tycker är viktigt. Världen fungerar inte för alla andra på samma sätt som den gör för dig.
Varför gör du så här? Kommentera och "vara hjälpsam". Må så vara att du är en del av mina föräldrars familj, men du är inte en del av min. Du har ingen som helst rätt att försöka övertala mig att göra allt möjligt, att muta mig när jag inte vill, att försöka spela på skuldkänslor jag inte har.
Jag är glad över att du bor så långt borta, mindre glad över att du funderar på att flytta tillbaka.
Det är inget jag är stolt över, men så är det.
För det är svårt att le, att hålla glad min. Att ge intryck av att inte bry när man gör just det så mycket att det skulle ryka ur öronen bara jag tillät det att komma ut. Jag vet inte hur länge jag orkar hålla god min bara för att mamma och pappas skull. Jag vet helt enkelt inte.

fredag 19 december 2008

And the winner is...


Jag kontaktar dig!

torsdag 18 december 2008

Ugh

Jag skrek till mamma över telefonen. Det var nog ingen bra ide, men just då kunde jag inte hindra mig. Ringde henne för att jag skulle be henne sjukanmäla mig och hon var tvungen att gnälla på att jag varit borta från skolan för mycket, och absolut för mycket på torsdagar. Then I just snapped.
Borde man ha ett meddelande som läses upp innan man ringer någon? Något som typ "Varning, prata med mig på egen risk när jag har mensvärk"?

onsdag 17 december 2008

Om jag var Gud

Om jag fick vara Gud för en dag så skulle jag göra så att kvinnor slapp mensvärk och PMS, jag skulle se till att alla fick ha en ben & jerry's i frysen utan att behöva gå och köpa den först.
Och jag skulle, banne mig, helgonförklara den som uppfann smärtstillande.

måndag 15 december 2008

Julklappsutlottning!

Julkänslan börjar så sakta att smyga sig på. All julklappar utom en är inköpta. Hela klassen har dessutom köpt en julklapp till Ola, historieläraren. Kanske skriver om det i ett annat inlägg, vi får se.
Nu i alla fall tänkte jag lotta ut ett halsband jag gjort. Skriv en kommentar innan midnatt på torsdag så slumpar jag fram en vinnare.


söndag 14 december 2008

Icke observant

Jag erkänner, jag är inte observant.
Lade just märke till att jag har glasögon på den nya profilbilden, jag som inte haft glasögon på över ett halvår nu.
Duh.

Men bilden får vara där ändå, för jag har faktiskt inte såå många bilder att välja på utan glasögon, jag har ju inte längre Line som fotar mig stup i kvarten....

lördag 13 december 2008

28 Miljarder i soptunnan

Politiker upphör aldrig att förvåna mig. Denna gång är det 28 miljarder som de vill slösa bort på att stödja bilindustrin.
Varför det? kan man fråga sig. Varför det?
Att ett företag behöver ett startkapital som räcker ett tag för att klara sig i början, det kan jag förstå men jag förstår inte hur stora företag och stora industrier ska behöva extrapengar. Om de inte kan få in tillräckligt med pengar för att bygga nya bilar av den sort som konsumenterna efterfrågar, tja då måste ju företaget helt klart vara på väg åt fel håll. Om biltillverkarna inte tillverkar bilar som konsumenterna vill ha lär de inte ändra sig för att de får en muta. Såvida de inte tänkt sig att gå åt det hållet redan från början och då blir mutan bara ett extra plus. Vilket fall spelar ingen roll, pengarna gör ändå inte mer nytta för samhället än om de slängts i soptunnan.

Lucia

Idag är det lucia, vilket betyder att det inte är många dagar kvar till julafton. Känner mig inte sådär jättejulig, men det kommer väl när jag kommit hem och kan klämma på paketen under granen. Man kan aldrig bli för gammal för att klämma på paket och gissa.
Julklappar har varit ett litet dilemma i år. Jag har känt mig helt tom på inspiration, inte haft någon aning om vad jag ska köpa. Nu har det däremot fixat till sig så jag vet vad jag ska ge till alla förutom farmor. Har någon ett förslag så är det mycket välkommet.
Det har inte scrappats så många julkort heller, har faktiskt bara gjort ett i år även om jag blev väldigt nöjd med den. Kanske hinner jag med några sistaminuten-kort senare.


onsdag 10 december 2008

Choices

If there would be a choice, would I chose?
Or would I stand still, undetermined?
Would I fail to make my choice
because of too many options?
Would I make a choice
and still not make it, my own?



lördag 6 december 2008

*Trumvirvel*

Jag vet att det har tagit ganska lång tid för att få till den nya bloggdesignen, men det har nog mest varit för att jag varit lat och inte orkat sätta igång med det hela. Nå ja, nu är det i alla fall klart. *trumvirvel*
Bloggdesign 4.0 (hur i hela-, har jag verkligen haft så många bloggdesigner?!) döpes härmed till "Under Vatten" därför att det verkar lämpligt. Gissa varför om ni kan! Kommentera gärna med ris och ros eller om ni hittar någon bugg som jag har missat!

Förresten, finn ett fel! Är det någon som kan komma på vad jag har ändrat från den ursprungliga vinnarbannern till den nya?
(gamla finns här)

fredag 5 december 2008

Fira eller fire?


Nej, det är inte skogsbrand. Det är fyrverkerier. Militärerna tvärs emot firar något bakom träden och jag var inte sen att dra fram kameran för att fota.. Tog ett par bilder och när det lugnade ned sig så gick jag till datorn för att ladda in dem, men tror ni inte att just då börjar de med större fyrverkerier? Tja, det var bara att avbryta läsningen av minneskortet, trycka in den i kameran, släcka lyset igen och ställa sig i fönstret för att fota resten. Totalt blev det nästan hundra kort, men sedan blev jag ju tvungen att ta borttvå tredjedelar för att de blev oskarpa eller för att jag missade fyrverkeriet helt. ;-) Här är tre av bilderna jag är mest nöjd med (tryck för att se större).

FRA-flopp nr 2: IPRED

F R A
I P R E D

Ser du likheten? Kan du inte rentav känna den ända ut i tårna och fingerspetsarna?
IPRED går i mycket korta ordalag ut på att privata företag ska kunna få spåra IP-adresser för att böta de som laddar ned/upp. Dumt, dumt, dumt.
Om man jämställer fildelning med ett brott fungerar det inte att göra så! Tänk till exemel om IPRED skulle gälla för inbrott också:
Jag får ett inbrott och blir av med en massa saker. Jag anmäler det till polisen och polisen ger mig sedan adressen till personen begått brottet (som de har hittat på något mysko sätt). Sedan får jag själv skicka krav på skadestånd till förövaren/arna.
Det låter väl inte riktigt klokt, eller?
Antingen är vi ett land som har lagar och ett system för att bibehålla dem och straffa de misstänkta eller så är vi ett land där målsägande själv utmäter rättvisa mot den stackars misstänkte.

Nå, hur ska vi ha det?

(Ifall någon är intresserad att läsa mer finns ett utmärkt men kort blogginlägg hos Hanna Wagenius)

onsdag 3 december 2008

Hata

Hata, hata, hata, hata, hata, hata BLOGG.SE!

Fattar ni inte hur irriterande det är att gå in på varje blogg och läsa hela inläggen därifrån?? Jag följer faktiskt typ 100 bloggar och säkert hälften av dem är blogg.se och har helt plötsligt omvandlas till att bara visa de #*!@¤ första 20 orden när man vill läsa feedsen...

När jag läser feeds (just nu använder jag google reader) vill jag se HELA inlägget. INTE onödiga de första 20 orden... Jag följer bloggar för att jag vill läsa dem, inte för att jag vill läsa "smakprov". Jag vill inte behöva gå in enskilt på femtio bloggs för att läsa inläggen.
DET RÅKAR VARA DÄRFÖR JAG PRENUMENERAR PÅ DERAS FEEDS!!!!!!
Dumma, dumma, dumma blogg.se!

måndag 1 december 2008

Köttbullar i näsan eller tandkräm i ögat?

Jag har tandkräm i ögat.
Säg mig, vad är oddsen för det?
Jag skulle sätta tandkräm på tandborsten och helt plötsligt sprätte en microskopisk bit mig rakt i ögat. Fan vad det sved! Det svider litegrann fortfarande faktiskt.
Säg mig, vad är oddsen för att få tandkräm i ögat?

Review

Att analysera böcker är bra, har jag hört. Att analysera böcker för att lära sig själv skriva är ännu bättre.
Men ved du vad som suger?
Att analysera böcker.

Confused? Let me explain this for you.
Man lär sig väldigt mycket genom att analysera böcker (dikter, filmer, bilder osv.) och det är ju som bekant väldigt bra. Vad som inte är lika bra är att om man efter att ha sett på en bok med kritiska ögon och hittat småfel och saker som kändes konstiga eller inte passade in, kan man verkligen tycka om boken på samma sätt sedan?

Låt mig ta ett exempel. Jag har nyss dividerat med mig själv (och andra) fram och tillbaka om klichéer. Vad är en kliché, vad är en dålig kliché, finns det bra klichéer? Vad jag kom fram till har ingen betydelse för den här diskussionen så det hoppar vi över, men betydelse har däremot resultatet. För bara några dagar sedan bestämde jag mig för att titta på the Matrix, en film som jag tyckt om väldigt mycket förr. Jag tittade på filmen i över en timme, men kunde inte få ur något som helst nöje av den bara så där hux flux. Varför det, tror ni?
Jo, jag satt och dissekerade karaktärerna och handlingen. Neo är "the Chosen One" (kliché!), han gör ingenting i filmen som gör honom speciell (!), eller jo vist, han räddar ju Morpheus men så är han ju inte ensam om det. Han får sina krafter för att tjejen blir kär i honom utan att han behöver göra sig något besvär (!). Morpheus är ingen annan än mentorn som ger upp allt för novisen utan någon riktig orsak (att novisen råkar vara "the Chosen One" gör inte det faktumet mindre, det blir bara ännu mer kliché). Oraklet som inte uppför sig som ett orakel, hur kliché är inte det? Hur gick det till när Neo fick sin tjej, hon bara tittade på honom och fell in love, bara så där? Och ingen fattar något innan hon viskar det i hans öra?
Eftersom att filmen knappast har ändrats sedan förra gången jag såg den måste jag anta att förändringen ligger i mig, att jag börjat titta efter felen, leta efter springor i karaktärer och handling och sedan vidgat dem med mina bara händer. Är det så att klichéer egentligen inte spelar någon roll för tittare/läsare (så länge historien som helhet är fängslande)?

Man kan ta ett annat exempel. ERAGON. Alla fantasyförfattaraspiranters stora pain in the a**. Själv läste jag boken innan jag själv var så mycket inne på det här med att skriva. Tyckte att boken var bra, om än jag var en aning irriterad på alla mystiska språk som dyker upp lite överallt. Sedan började jag skriva mer, surfa mig in på skrivregler, andra skrivtips m.m. Och nästa gång jag läste Eragon (den här gången i samma veva som jag läste Den äldste) började jag undra hur jag hade tyckt att den boken var bra? De gör ju för sjutton ingenting, springer fram och tillbaka, kors och tvärs, Eragon får aldrig visa vad han kan, han har alltid beskyddare på ett eller annat sätt, han är väldigt omogen, blir omoget kär i en alv hundra år (eller mer?) äldre än han (undra om hans besatthet har något att göra med författarens egna böjelser? Nej, usch, det där var elakt. Stryk det). I alla fall, jag tyckte inte längre om boken, många andra internetvänner tyckte ungefär samma sak som jag.
Men om nu Eragon var en så dålig bok, hur blev den en succé? För att den inte var dålig, så klart! Den hade någonting som fångade läsarna och som irriterade fantasyförfattaraspiranterna till döds (förmodligen för att de gör allt rätt medans Christopher Paolini hittar något annat, något speciellt). Vad är detta något?
Jag har ingen aning.


P.s. Detta inlägg blev en aning fritt, började på en sak och avslutade med en annan, men jag ids inte redigera och binda ihop som man ska göra. Hoppas att meningen går att förstå ändå!
P.p.s. Fantasyförfattaraspiranters, fint ord eller vad? 27 bokstäver.