måndag 23 november 2009

New Moon - the Movie


DENNA "RECENSION" ÄR KORTFATTAD* OCH INNEHÅLLER INGA SPOILERS

faktum är att jag bara skriver om det tekniska a.k.a. hur filmen är gjord

------------------------

När jag satte mig ned i biosalongen för att titta på den här filmen var jag spänd och mina förväntningar låg inte så högt - speciellt inte med tanke på hur amatörmässig Twilight var.
Filmen hade inte gått längre än till introduktionstexten innan jag lutade mig mot Line och upptyckte min förtjusning i att specialeffekterna så tidigt var bättre än alla de i Twilight tillsammans.
Fast iof. var det inte så mycket att skryta om heller.
Men faktiskt så överträffade filmen alla mina förväntningar, stort.
Jag såg inte en en flygande vampyr (däremot såg jag klättrande, men det gjordes mycket, mycket snyggare!).
Handlingen i stort inklusive dialoger och kroppspråk är inte längre cheezy. Faktum är att alla de yngre skådespelarna överraskade mig, till och med Kristen vad-hon-nu-heter gjorde ett helt okej jobb (hon bet sig i läppen bara två ggr enligt Line och själv observerade jag inte en enda övertydlig stamning). Det kan tilläggas att hon också log ett par gånger. LOG! Han som spelar Jasper ser inte längre ut som om han håller på att skita på sig, han har ett par riktigt härliga repliker.
Det har uttryckts viss oro över de nya karaktärerna, men de är helt fantastiska. Eloge till Dakota Fanning (Jane) för att ta ett stort lyckat kliv ur sin comfort zone och han som spelar Aro för att.. tja, bara för att!
Sminket är bättre, vampyrögonen är grymt mycket bättre, Jakob är grymt mycket mer biff.
Filmen är inte helt utan amatörmässiga tillfällen, men de är mer undantag än regel som i Twilight. Jag har faktiskt en speciell pet peeve i handlingen som jag döpt till "Adam & Eva-moment + kläderna". You can't possibly miss it!
Känslor över huvud taget har fått ett mycket bättre uttryckssätt i New Moon, inget amatörmässigt där!
Humorn ur Twilight finns kvar. Jag skulle vilja säga att den tillochmed är förbättrad. Historien är lika fängslande som förr, det kan jag dessutom intyga on behalf of Nina som suckade mycket högt när vi hade vårat första abs-flash av flera och hon blev väldigt.. intrigerad av slutet.

Sammanfattning: Ny regissör + en nypa bättre budget = SUCCÉ!

------------
*Kortfattad för att vara jag alltså.

2 kommentarer:

Marika sa...

En bra recension. =) Tänkte bara nämna att Dakota Fanning stepped out of her comfort zone i Push. Jag hatar henne fortfarande och hon förstör den filmen för jag tänker bara på mitt hat mot henne. Får lust att döda henne. (Detta meddelande är till FRA: Nej, jag är ingen terrorist. Jag bara har en liten råare humor, som nu i o.f.s. är nedtonad.) Men efter ett tag så går det ändå över lite mer och man kan fokusera på filmen lite bättre. Men jag vet inte riktigt, för jag somnade i början...

Liselotte sa...

håller med dej!