söndag 27 mars 2011

Är det inte roligt hur varje gång jag får lust att blogga så är det för att jag har en massa annat att göra? Kanske inte så underligt egentligen, men mycket irriterande.
Nåhejdå, för nu har jag annat att göra...

tisdag 22 mars 2011

Att leva i samhället när man är statistikblind

Detta är ännu ett gnälligt och självömkande inlägg så om du inte är intresserad (vilket vi vet att du inte är!) så... läs inte.

Jag förstår inte statistik. Det är inte bara det att jag inte gillar statistik, utan jag förstår det verkligen inte. Vet inte hur många gånger jag har gått tillbaka till mina labbrapporter som skulle vara inne för flera veckor sedan, bara för att sitta i en timme eller så och försöka förstå bara för att ge upp och bestämma mig för att göra labbarna "någon annan dag". Jag förstår helt enkelt inte. Det är, antar jag, vid sådana här tillfällen man ber lärarna om hjälp, vilket hade varit en bra ide om jag bara förstod vad läraren pratar om (förmodligen så har läraren ej heller koll på vad hon pratar om med tanke på hur många gånger hon motsäger sig själv).
Vid sådana tillfällen brukar lösningen vara att söka andra källor, typ som böcker eller youtube-videos (God bless youtube, amen), men trots idoget tittande och försök till att förstå så går det bara inte.
Jag är statistikblind.

onsdag 2 mars 2011

I just need to get it out there.

There is a difference between explanation and excuse.

Så är det bara. Att ett beteende är förståeligt är ingen ursäkt. Att jag kan förstå en handling behöver inte betyda att den per automatik ska förlåtas. Hur man än vänder sig har man ändan bak. En fullt frisk människa är alltid ansvarig för sina handlingar. En handling enbart gör inte människa, men det fungerar åt två håll. En dålig handling, ett misstag, gör inte en människa dålig så en förklaring, ("alla gör så", "det har att göra med hans barndom", "visste inte bättre", "blev övermannad av sina känslor") kan ej heller ursäkta ett beteende. Jag ber om ursäkt, uttrycker det hela väl. Att bli ursäktad eller förlåten kan bara komma från någon annan, med eller utan förklaring och dennes förståelse. Ergo, det finns en skillnad. Use it.