lördag 10 november 2007

Tummen ned för tidigare betyg!

AB skriver om moderaternas idiotiska betyg-från-6an-förslag. Sossarna är "villiga att kompromissa". Jag har aldrig kunnat fatta varför någon vill sätta betygen tidigare. Saken är den att DET BEHÖVS INTE! Vad ska en tolvåring göra med betygen, tigga pengar från sina föräldrar? Att ha betyg visar inte hur bra/dålig man är, för det vet redan läraren och föräldrarna. Ingen annan behöver vara intresserad i det. Att skaffa betyg innebär att sätta press. Press gör inte att de lär sig mer, det ger en dåligt självförtroende. Tänk alla dessa stackars ungar på väg in i tonåren. De behöver sjärvförstoenden lika stora som Reinfelds för att överleva tonårstiden. Betyg är inte en bra början.
Det enda betygen gör är att skilja de "duktiga" eleverna från de "dåliga" och skapa statistik. Men efter vad jag hört på senare tid är det allt Reinfeldt klarar av. Hurra för Sahlin som iallafall motsätter sig "skriftliga omdömen från årskurs 1". Skolan ska vara både utbildning och lek i de yngre åldrarna. Men så fort man stoppar något på papper är det blodigt allvar.

Samma år jag fyller arton är det val. Då ska jag, banne mig, rösta RÖTT.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Men att få betyg tidigt är väldigt bra! Jag går just nu i åttan och känner redan stressen över att hinna jobba upp betyg till första terminen i nian :S Eftersom det är mycket du måste ta igen om man råkar få ett IG på första betyget för då måste man läsa dubbla kurser senare (inte för att jag har IG men jag ser kompisarnas stress)

Angelica sa...

Om ni har bra lärare kan det inte vara svårt att jobba upp till ett G. Tidigare betyg ingenting att göra med betygen man kommer få senare, ett MVG på höstterminen kan sjunka till ett G på vårterminen för att man inte engagerat sig, det funkar omvända vägen också.
Om ni har bra lärare kan det inte vara svårt att jobba upp till ett G och om man har IG är det inte för att man är dålig på arbetena utan för att man har skitit i skolan och det gör man med eller utan betyg.

Anonym sa...

Inte alltid, det finns faktiskt dom med så dålig studieteknik att dom inte klarar ett G, vi kanske har dåliga lärare inte vet jag..Och det är inte alltid det räcker med ett G till linjen man vill gå..

Angelica sa...

Det har egentligen ingenting med i vilken ålder man får betygen. Det blir egentligen inte lättare att jobba upp ett betyg från 6:an än det är att jobba upp det från 8:an. Kriterierna för att få betygen är ändå samma.