torsdag 15 juli 2010

Never talk to Strangers...

Här kommer ett ganska seriöst blogginlägg för första gången på sisådär.. Jättelänge? Jag börjar med en fråga:
Hur många barn har räddats från (seriöst menade) kidnappningar genom att skrika och springa därifrån (mot annat folk)?

Jag läste en artikel om det. Artikeln handlade om allt man kan lära sitt barn för att skydda dem från kidnappningar. För övrigt så har jag en till fråga; Hur många procent av alla barn kidnappas av främlingar jämfört med livshotande skador/död i trafik, lekplatser, pooler/sjöar osv?

Och här kommer ännu en fråga; Hur många barn skadas av att få lära sig att man aldrig får prata med främlingar?

Artikeln jag pratar om kommer (föga förvånande) från USA, men jag tycker ändå att exemplet fungerar att använda även här. Barn får även i Sverige höra att man inte ska prata med främlingar, även om det är vanligare här att man får höra det för att inte störa någon annan än för att man kanske har hittat en psykopat att snacka med.
Att inte prata med främlingar för att det är farligt är ett dåligt argument, för hur stor är chansen att ett barn börjar prata med någon som får för sig att den stackars ungen raggar och rövar bort honom/henne? Om sagda främling börjar prata först är chansen större att det är en välmenande gammal tant eller farbror (Oo, ja. Jag menar allvar. Även farbröder och yngre män kan vara välmenande) än att den okände psykopaten är ute på promenad.
Barn har även svårt att avgöra vem en främling är. För vem är en främling egentligen? Är det någon vi inte känner? Men mamma och pappa pratar ofta med hon som står i kassan och säljer mat/kläder/biljetter, han som satt i bilen och frågade efter vägen till affären då kan ju inte en sådan vara en främling, eller hur? Och mammas kompis kompis är inte en främling heller - nej, för henne har vi ju pratat med tidigare. De flesta gärningsmän är sådana som barnet känner och har i sin vardag. Det är ingen främling och barnet har därför ingen nytta av främlingsregeln. Vad som däremot kan hända ett barn som lärt sig är att de känner sig obekväma i att prata med folk i vardagliga situationer - även när de blir äldre! Vissa tycker att det är jobbigt att gå till affären för att de inte vill prata med kassörskan och tycker sedan att det är än värre att försöka skaffa sig ett jobb.
Hur många tycker inte att det är ganska roligt när personen som står efter i kön i mataffären säger något och man kan småprata lite istället för att bara stå där och tänka "fan, vad den här kön gick sakta! Tänk vad mycket annat jag hade kunnat göra nu"? Och hur många önskar inte att de hade varit den som vågade säga första ordet? Ett barn som får lära sig att det är okej att prata med främlingar så länge man inte stör dem (och tecknen på att man gör det är ändå ganska lätta att lära barn bara man försöker) kommer att bli en sådan person.


Nu har jag varit lite väl nitisk mot artikeln men jag tycker verkligen att det är hemskt att barn inte får vara barn, de lär sig att umgås med folk från ung ålder men om man inte ens får prata med någon man inte känner..? I alla fall, artikeln innehåller ett tips som jag gärna skriver under på. Lär barnen ett "safety word", så att om någon kommer och hämtar dem och säger att mamma/pappa har sagt så kan barnen fråga efter det istället för att försöka avgöra om de kan lita på personen som oftast är någon barnen känner, för barnen kan verkligen inte avgöra sådant om svaret inte är solklart eftersom att det innebär för många variabler. Att använda ett ord är då mycket lättare. Kan personen ordet då följer barnet med - annars inte.
Mycket lättare instruktioner.

6 kommentarer:

Marika sa...

Det där med ett säkerhetsord låter bra. Börjar bara tänka på de som håller på med BDSM och sådant när man säger det ordet... =S Dima har smittat mig. Vi skyller på honom. ;)

Jag kan ha missuppfattat dig, men jag tror inte att de flesta får svårt att prata med folk när de blir äldre p.g.a. det där. KOlla bara på USA som exempel. De är ju inte precis världens tysta möss om man säger så. ;) Fast att en del drar den paralellen att prata inte med främlingar - prata inte med folk om det inte är totalt nödvändigt, det tror jag också att det ligger någonting i. Men så är det väl med det mesta, folk drar paraleller till andra grejer som det inte var meningen att de skulle göra det till.

Jag tror att en del av anledningen till att föräldrar säger så nog är för att de är rädda att ungarna kanske börjar snacka med a-lagare eller något också.

Angelica sa...

Jag tror faktiskt att det är likadant i USA. Skillnaden är att de som är utåtriktade är ännu mer utåtriktade (pga. kulturen) vilket btw gör att man ser ännu mindre av de som inte är det.
Ang. barnen så talar jag inte om de flesta (då hade världen definitivt inte gått runt), men å andra sidan så håller inte de flesta på att nitiskt hålla ungar borta från främlingar heller.. Men iaf, det jag menar är att det kan vara en bidragande orsak till att saker går fel.Tänk någon som är överviktig och har en övernitisk mamma t.ex. lär sig aldrig att prata med folk, kommer till skolan, säger ingenting, andra ungar formar grupper, eftersom att han är ensam blir han snabbt ett offer för elaka grupper, han blir defensiv mot alla och får därför aldrig folk att prata med pga sin defensivt aggressiva attityd mot andra; slutar med att han käkar mer och blir mer överviktig och till slut tom. depressiv. Hade "han" varit överviktig men social i detta mycket förenklade scenario hade han hamnat i en umgängesgrupp från början och mått bra :), hade han varit obekväm med folk men inte överviktig hade kan förmodligen inte blivit ett offer i första taget och fått tid att bli accepterad in i en umgängesgrupp... hänger du med?

Och så till ett helt annat ämne; Jag ska fara till Kim i Jörn nästa helg och jag vet inte riktigt när föräldrarna har tänkt att fara till Piteå så vi får se om jag ens hinner följa med dem, vi får se. Sedan börjar jag jobba veckan efter det :S

Marika sa...

Aa, nu hänger jag med. X)

=O Neeej! Du kan stanna i Älvsbyn på vägen upp igen och sedan kan du komma till Sikfors. Det är bara 2 mil ifrån. ;)

Marika sa...

LOL! De var skitroliga! "Hello ladies! How are you? Fantastic. Does your man look like me? No." XD

Liten sa...

Hej!

Du råkar inte ha kvar länken till artikeln? Jag skulle gärna läsa den inför ett skolarbete :)

Angelica sa...

Det har jag inte men om du googlar på prevent abduction, save children from predators, stop child kidnappers etc. så borde det komma upp mycket du kan läsa :) Majoriteten av dessa "säkerhetsregler" kommer från USA, då det är de som har denna fullkomligt irrationella överbeskyddande attityden..