fredag 26 september 2008

4 simple rules

Jay's guidlines for writing fiction. (Hittade på Learn to Write Fiction) En (väldigt) kort pdf som är värd att läsas där Jay Lake berättar om hans sätt att skriva, vilket låter som en mycket bra ide för mig. Han går efter fyra regler.

1. Write a story every week.
Låter avskräckande, gör det inte? Men efter att man har läst pdf:en så verkar det inte svårt. Om berättelsen man skriven inte behöver vara lång om man inte har tid så fixar man det absolut, om man tar sig tid. Min fabel, t.ex. den är ju inte precis lång, men den har en början, en mitt och ett slut.

2. Finish everything you start.
Det låter som en ännu bättre ide. Tänk på hur många gånger man startat något som räcker i ett par sidor innan man upptäcker att det enda man har i handen är sand? Och tänk om man bara behövt skriva en enda sida till för att uppräcka att det inte alls var bara sand, utan det fanns en guldklimp där mitt i allt. Om man slutför berättelsen och den faktiskt var skit så gör det iallafall inte mig något, för tänk om?

3. Don't self-critique while you're writing.
Regel nummer tre är nog den viktigaste, för mig i alla fall, det är svårt men om man inte går tillbaka och ändrar kommer man fram så mycket snabbare och har tid till ändringar senare.

4. Work on one thing at the time.
Den här regeln vill jag böja lite, bara så att man kan hålla på med ett stort projekt och ett litet på samma gång, just för att jag lär inte skriva klart hela romanen på en vecka, men jag kan ta en liten paus från den och skriva något annat kort och kanske då också komma igång snabbare när jag är tillbaka på romanen igen.

Hans förslag var att man skulle pröva på det i en fyra veckor och det tänker jag faktiskt göra, så får man se hur det går sedan...

1 kommentar:

Jenny H sa...

Intressant!

Lycka till!

Jag blir sugen på att prova jag också. Men jag kommer nog alltid att ha minst två projekt på gång. Ett romanprojekt och så nya noveller var vecka...