torsdag 11 september 2008

Disciplin

Gissa vad jag gör? Jag gör något helt främmane och skrämmande för mig.
Jag påbörjat roman nr 2. Men inte på det sättet som jag brukar.
Jag brukar veta hur det ska börja, hur det ska sluta och ungefär ingenting annat. En andledning, tror jag, till att historien blir lite för okontrollerad, för många trådar eller för få, för lösa trådar eller för hårt spända.. Nåja, nu ska jag i alla fall försöka att strukturera upp det hela mer innan jag börjar, vilket förmodligen också kommer att få första utkastet att bli klart mycket snabbare.

Om jag nu fixar planeringen först! Det är hur svårt som helst, jag försöker prova på med olika metoder som jag hittar på internet och jag kommer framåt, men mycket sakta. Om det här experimentet fungerar för mig blir det nog jättebra, för det handlar nog mer om att skaffa sig lite disciplin, vilket jag inte har. Över huvud taget.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Även en inspirationsskrivare som jag har börjat inse att disciplin nog är vad som behövs om man skall lyckas - disciplin såväl avseende romanens form som själva skrivandet i sig.
Därmed inte sagt att man alltid bör förkasta scener som råkar dyka upp medan man skriver manuset. Om det föll sig naturligt för romanfigurerna att göra vad de gjorde kan det vara en god idé att spinna vidare på det och kanske stryka den förutbestämda scenen eller få in den på något annat sätt.
När man läser detta mitt råd skall man dock betänka att jag aldrig har fått något manus publicerat, så vid närmare eftertanke är det kanske bäst att lyssna till de mer erfarna ...

Angelica sa...

Men många av de erfarna gör sådana "fel" som skulle få en opublicerad författare i dålig dager, så man vet aldrig varifrån man får de bästa råden...
Man får hålla diciplinen på en lagom nivå. Just nu prövar jag att utgå från en plan och sedan se vad som händer!