tisdag 20 januari 2009

Dagens ungdomar, litteratur och en iPhone


"I think the biggest appeal [in Twilight] is the
fact that kids these days wouldn’t know good
literature if it threw their iPhones off of a bridge."
Meg
Huh? Med bra litteratur, menar Meg gamla klassiker, djup litteratur eller just den litteratur som hon råkar tycka om? Jag kan nästan slå mig i backen på att hon menar det sista alternativet. Den här attityden dyker upp lite överallt, lite då och då. Dagens ungdomar hit och dagens ungdomar dit. Finns det någon ungdom här som inte har hört det en endaste gång? (Och ni vuxna för den delen, fick inte ni höra samma fras?) Själv hörde jag den senast när min farmor berättade att hon minsann bara hade en uppsättning bestick och bara en köksstol när hon flyttade hemifrån.
Varför är det så många som gnäller på dagens ungdomar? Och jag menar inte bara idag, den här generationen, utan alla tidigare. Är det inte en evig sanning att ungdomarna uppför sig på sätt, och tycker om saker/stilar, som vissa äldre varken kan förstå eller acceptera?
Tänk om alla ungdomar skulle tycka om precis samma sak som deras föräldrar, hur skulle världen se ut då? Jag skulle förmodligen titta på Glamour hela dagarna (Gud bevare mig väl, inte det. Vad som helst utom det).
Förändring är en del av livet. Evolutionen, förändringen, är det som rör oss framåt. Som gör att vi inte stampar på samma ställe hela livet, alla liv. Anledningen till att vi lärde oss att laga maten istället för att äta den rå, att vi numera vet att jorden är rund, att vi fann ett sätt att ställa oss på månen.
Är Megs förakt riktat mot förändringen i att ungdomarnas litteratursmak inte liknar hennes, eller bara mot ungdomarna i sig för att de inte har vett att förstå hennes?


Och bortsett från allt detta, vad är det för fel på iPhones?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, exakt. Kunde fan inte ha sagt det bättre själv ;) (Men det vet du ju, haha:)

Robert W sa...

"Våra dagars ungdom älskar lyx. Den uppträder ohövligt, föraktar auktoriteter, har ingen respekt för äldre människor och pratar när den borde arbeta. De unga reser sig inte längre upp när äldre personer kommer in i ett rum. De säger emot sina föräldrar, skryter på bjudningar, glufsar i sig efterrätten vid matbordet, lägger benen i kors och tyranniserar sina lärare."

Vem som sa det? Sokrates, som levde på 400-talet före Kristus. Så det är inget nytt...